סדר הרחיצה ולבישת הבגדים

שאלה:

שלום כבוד הרב,
רציתי לשאול האם סדר ברחיצת הגוף (כגון להתחיל מהראש ומצד ימין) חובה להקפיד עליו, ועד איזו רמה (לדוגמא לחפוף את השיער לפני לסבן את הפנים)? וא"כ מה הסדר?
וכן מה הדין בסדר לבישת הבגדים האם יש בזה חובה מעיקר הדין?
ומה יהיה הדין אם נעלתי נעל ימין ואז שמאל ובטעות קשרתי נעל ימין תחילה ואח"כ שמאל האם חייב לפתוח את הקשרים ולקשור לפי הסדר?

תשובה:

שלום וברכה

לכתחילה אכן הקדמת ימין לשמאל וראש לגוף היא ברחיצה כמבואר במשנה ברורה בסימן ב ס"ק ה. בפשטות זה מנהג בעלמא וכלשון השו"ע "ידקדק…", כמובן יש להקפיד על כך אבל אין צורך לחלוץ, אמנם בשו"ת אז נדברו חלק יא סי' כד מצדד שאף יש לחלוץ, שכן במשנה ברורה כתב שאם יש לו רק נעל שמאל לפניו ימתין שיביאו לו של ימין ומשמע שיש בזה הקפדה של ממש. ראה דבריו שם. אמנם לא שמענו שמקפידים עד כדי כך בלבישת הבגדים אבל לכתחילה כדאי להתרגל להקפיד על הסדר.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אז זה לא חיוב גמור להקדים את הראש וצד ימין גם ברחיצה וגם בלבישת בגדים?
    ומה הדין במצב שיותר נוח ללבוש בסדר שונה צריך לותר על הנוחות? (לדוגמא כשרגיל לסבן את הפנים בסוף מחשש שיכנס סבון לעניים)
    וכן מצד צניעות האם לא ראוי קודם ללבוש בגדים פנימיים (לבנים) שלא ע"פ סדר מלמעלה למטה?