חיוב היורשים בערבות של אביהם

שאלה:

שלום וברכה
האם אדם שערב להלוואת בתו ונפטר לבית עולמו
האם הערבות פוקעת ?
האם גובים מהיורשים ? האם היורשים ערבים? האם ירושתו ערבה?
איך אפשר להבטיח שערבות לא תפקע לאחר המוות
בברכה

תשובה:

שלום וברכה,

ערב שחתם ערבות וההלוואה התבצעה בחיי הערב, ומת הערב, חייבים היורשים לשלם את הערבות מעזבונו של המת. ואם הערב לא השאיר אחריו נכסים לא חייבים הבנים ללשם את חוב אביהם.

בהצלחה.

מקורות:

הנתיבות סימן קכב ס"ק ג כתב שערב שאמר תן מנה לפלוני ומת הערב לפני ההלוואה והמלווה לא ידע שמת הערב, חייבים היורשים לשלם ממון אביהם את הערבות, כיון שהמלווה הוציא מעות על פיו, התחייב הערב מעכשיו ע"מ שיוציא. והערך ש"י סימן קכב ס"ק א וסימן קלא ס"ק א חולק וסובר שאם הערב מת לפני ההלוואה לא חל הערבות, כיון שהחיוב הערב חל רק בשעת ההלוואה, ולא אומרים שמתחייב מעכשיו אם ילווה.

אולם אם הערב היה חי בשעת ההלוואה חל על הערב חובת תשלומים, ואם מת חייבים היורשים לפרוע מממון אביהם. ואם אין לערב נכסים לא חייבים הבנים לפרוע חוב אביהם כמבואר בשו"ע סימן קז.