הונאה שכיר/קבלן

שאלה:

שלו' לכבוד הרב,

שכן שכרגע מבחינה גופנית קשה עליו פינוי פסולת בניה שבחצרו בעקבות עבודות בניה שנעשו בחצרו פנה אלי וביקש שאעשה זאת תמורת שכר. הוא הראה לי את כמות הפסולת אמר לי שאעשה את זה בזמן שלי ונדמה לי שהוסיף שזה לא יותר כמה שעות (לא רב). שאלתי אותו על דבר כמה הוא חושב ששווה שכר עבודה כזאת והוא נקב בסכום די יפה וגבוה עבור עבודה מסוג ואורך זמנה זה והוסיף שלפי דעתו לא נראה שיש מי שנותן סכום כזה וכן נראה לדעתי. לאחר אמירה זו לפני שהלכנו איש לדרכו דובר שאבוא מתי שארצה רק שאצלצל לפני לוודא שהוא בבית.

א. האם מצד הלכות אונאה בפועל שכיר או קבלן יש חשש מבחינתי להתחיל בעבודה זו לאור כל האמור לעיל?

בברכה,

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לך לקבל את העבודה ואין בה שום חשש איסור. כיון שהמעביד הוא קבע את השכר, ואף הוסיף ואמר שהוא משלם יותר מאחרים, אין בזה חשש איסור אונאה.

איסור אונאה חל אם הפועל מערים ודורש שכר גבוה מעבר לשכר המקובל, וכן זה לא שייך.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. האם זה רק בהלכות פועלים? מה בקשר למכר? אם המוכר אמר בפירוש שהוא מוכר במחיר גבוה ממחיר השוק ועל דעת כן הוא מוכר והלוקח רכש למרות זאת (ולהיפך, הקונה אמר שהוא קונה ממחיר מוזל ממחיר השוק ועל דעת כן הוא רוכש והמוכר מכר לו למרות זאת) עדיין יש ביטול מקח?

  2. אם הצדדים יודעים שמוכר במחיר גבוה והתנו שמוכר במחיר גבוה או מחיר נמוך ממחיר השוק אין אונאה כמבואר בשו"ע סימן רכז.