רוב דיירים שמעוניינים במעלית שבת

שאלה:

בבנין משותף בו מתגוררים דיירים חילוניים ודתיים ,האם ניתן לכפות על החילונים שהם במיעוט להפעיל את המעלית לקראת השבת במתכונת של מעלית שבת

תשובה:

שלום וברכה,

הרוב יכול לכפות על המיעוט להפעיל מעלית שבת למשך השבת. ויש תוקף לרוב בדבר זה הן לפי ההלכה ובין לפי החוק.

בהצלחה.

מקורות:

כתב הרמ"א בשולחן ערוך סימן קסג סעיף א "כל צרכי צבור שאינן יכולין להשוות עצמן, יש להושיב כל בעלי בתים הנותנים מס ויקבלו עליהם שכל אחד יאמר דעתו לשם שמים, וילכו אחר הרוב.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. כל המעליות נדרשות לבדיקה לפני הפעלתן,
    ולאחר מכן בתדירות של לפחות אחת לחצי שנה = אחת ל-6 חודשים,
    באמצעות בודק/טכנאי מוסמך למעליות,
    מטעם מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית, בזרוע העבודה, במשרד העבודה של מדינת ישראל.

    נוסף על טכנאי מעליות רגיל, שבודק שהמעלית תקינה ובטיחותית,
    פעם בכמה זמן, צריך להיות גם טכנאי מעליות שבת, שבודק שהמעלית שבת באמת לא מחללת שבת.
    כי עלולות להיות תקלות במנגנון שגורמות לחילול שבת של מעלית שבת במצב שבת,
    בלי שניתן להבחין בהן בקלות, אם אתה לא טכנאי מעליות שבת מוסמך.

    דהיינו אפילו מעלית שבת, שמבחינה בטיחותית נבדקה ונמצא שהיא עובדת באופן בטיחותי, אין הדבר מעיד על תקינות מנגנון השבת שבה.
    ואפילו מעלית שבת כן קיבלה בעבר תעודת תקינות לשמירת שבת, ומופעלת במצב שבת, ומצפצפת תקין במעבר מקומה לקומה, ועוצרת תקין בכל קומה באופן אוטומטי,
    אין הדבר מעיד שכל המנגנונים הפנימיים שיש להתאים לצורך שמירת השבת [חיישנים וכדומה] כולם תקינים ואינם מחללים את השבת.
    והיא עלולה בפועל כן לחלל שבת, בגלל תקלה במנגנון שלה.
    וטכנאי מעליות רגיל לא בהכרח יבחין בתקלה כזאת, כי זה לא בתחום שלו לבדוק את זה, וזה גם לא במטרה שלו לבדוק את זה.
    וגם דיירים בבניין לא בהכרח יבחינו בתקלה כזאת, כי המעלית עקרונית כן עובדת, וכלפי חוץ יתכן שנראה שהיא שומרת שבת תקין, אלא שעלולה לחלל שבת בסתר בגלל איזו תקלה.

    מכון צומ"ת רשם שאחת לשלוש שנים, צריך לחדש את אישור מעלית השבת שניתן מטעם בודקי מכון צומ"ת.
    מומחי מכון צומ"ת מתריעים על כך שבבדיקת חידוש האישור, אחוז ניכר [יותר מ30%] מהמעליות, לא עוברות את הבדיקה ונצרכות לתיקון ליקויים.
    מכון צומ"ת ממליץ לציבור שלא להתמהמה ולא להקל ראש בשמירת השבת, ולהזמין כחודש לפני תום מועד האישור בדיקה לחידוש האישור.
    מניסיונם, הסיבה המרכזית לתקלה במנגנון השבתי של המעלית, נובעת כתוצאה מתיקונים מזדמנים של טכנאי חברת המעליות.
    במהלך תיקון בטיחותי או תפקודי של המעלית, הם פוגמים [כמובן שלא בכוונה] במנגנון השבת של המעלית.

    קישורים בנושא הזה:
    1]"המכון המדעי טכנולוגי להלכה" בירושלים. תחום מעליות השבת.
    2]מכון צומ"ת.
    https://www.zomet.org.il/?CategoryID=250&ArticleID=107
    3]ארגון שיל"ת הראל.
    https://www.shilat-har-el.com/%D7%A8%D7%95%D7%A6%D7%99%D7%9D-%D7%9C%D7%93%D7%A2%D7%AA-%D7%A2%D7%95%D7%93/%D7%9E%D7%94-%D7%9B%D7%91%D7%A8-%D7%99%D7%9B%D7%95%D7%9C-%D7%9C%D7%A4%D7%92%D7%95%D7%9D-%D7%91%D7%9B%D7%A9%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%A2%D7%9C%D7%99%D7%AA-%D7%A9%D7%91%D7%AA

    תודה.