כוונה באהבה רבה לפטור ברכות התורה

שאלה:

שלום לרב,
לפעמים אני מגיע לברכת אהבת עולם בתפילת שחרית, ומתעורר אצלי ספק , אם ברכתי ברכות התורה ,

כמו שכתוב בברכות דף יא שיוצא באהבת עולם , משום שכתוב ללמוד וללמד וכו' רשי שם

האם במקרה בו התקדמתי בברכת אהבת עולם לפני חתימת הברכה, אני יכול לחזור כדי להגיד יותר בכוונה ולהשתדל לכוון לצאת ידי חובת ברכות התורה שאולי פספסתי ?

תודה לרב

תשובה:

שלום וברכה

בודאי אין מקום לשבש את הברכה ולחזור עליה שלא לצורך מחמת החשש הזה. וגם אין בכך צורך, במשנה ברורה סי' מז ס"ק יד-טו כותב שגם מי שלא כיוון לצאת ידי חובה בברכה זו יצא בה אם למד מי אחרי התפילה, אף שבביאור הלכה שם מצדד שיש בזה מחלוקת ראשונים בין רבי יונה לרא"ש, אבל להלכה כך נקט.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מנן לן שאם לא למד אחרי התפילה לא יצא ממילא בברכת אהבת עולם?
    נכון שלפי שו"ע יש ללמוד מיד אחרי התפילה,אבל יש סוברים בדעת מרן שזה לכתחילה אבל בדיבד גם יצא ללא הלימוד. עד כאן לגבי הלכה.
    כעת אם יורשה לי, נשמע מסגנון השאלה וההתעסקות בנושא נשמע שיש כאן סוג של ocd ואדגיש שיש טיפול והוא מועיל מאוד

  2. לא אמרתי שאם לא למד לא עולה לו, לא נכנסתי לשאלה זו, למעשה יש בזה כידוע מחלוקת האחרונים גדולה, כאשר המשנה ברורה פוסק שזה מעכב ואילו השו"ע הרב קיצור שו"ע וכף החיים סברו שזה מועיל בדיעבד גם אם לא למד.