תפילת שחרית אחרי חצות היום

שאלה:

שלום כבוד הרב
האם מותר בדיעבד להתפלל שחרית אחרי חצות ואם כן עד כמה זמן אחרי חצות
תודה רבה!

תשובה:

אין אפשרות להתפלל שחרית אחרי חצות היום, אף שיש שהקלו בזה בדיעבד עד חצי שעה אחרי חצות, ההלכה לא כך, ואם כל זה אירע באונס יש להתפלל תפילת תשלומין במנחה, כלומר לומר פעמיים שמונה עשרה, הראשון למנחה והשני לשחרית.

מקורות:

משנה ברורה סימן פט ס"ק ז

(ז) ואחר חצות – משמע מלשון הר"ב דאפילו תיכף אחר חצות אסור להתפלל שחרית ואדלעיל קאי בין עבר במזיד או טעה בשוגג ויש מקילין בהחצי שעה שאחר חצות ולדינא משמע מפמ"ג ודה"ח שאין לזוז מפסק הר"ב וכן משמע מביאור הגר"א דבאמת כבר הגיע זמן מנחה שמתחלת מתחילת שבע אלא מטעם שאין אנו בקיאים ושמא יבוא לטעות וע"כ אסרו חז"ל ע"כ כששגג או נאנס ולא התפלל קודם חצות ימתין אחר חצות חצי שעה (דהיינו כדי שיגיע זמן תפלת מנחה) ויתפלל מנחה ואח"כ שחרית בתורת השלמה ולא להיפך וגם דוקא בשגג או נאנס אבל במזיד אין לו תקנה כמו שיתבאר כ"ז בסימן ק"ח. אמנם בדיעבד אם התפלל שחרית בחצי שעה זו שאחר חצות יצא וא"צ להתפלל שנית [דה"ח עי"ש עוד] ועיין בחידושי רע"א מה שכתב בשם הצל"ח בענין זה: