מכירת מצוות וזכויות לאדם אחר

שאלה:

שלום כבוד הרב.
האם פלוני יכול להעביר מזכויותיו לאלמוני כדי שיתרפא?

למשל שמעון חולה, וראובן אומר שהוא מוותר על הזכות של הלימוד תורה שלו היום כדי ששמעון יתרפא. האם ראובן מאבד את הזכות של הלימוד באמת?

תשובה:

שלום רב,

כתבו הפוסקים שלא ניתן למכור זכויות ומצוות לאדם אחר. ראה שו”ת מהרש”ם ח”ג סי’ רה, ובשו”ת טוב טעם ודעת להגר”ש קלוגר הלכות תלמוד תורה סי’ קיז. שו”ת משיב דבר ח”ג סי’ יג, וברכי יוסף סי’ רמו. אבל עצם הדבר שאדם מתעורר ללמוד בהתמדה לזכותו של אדם אחר, זה כמובן מועיל לו.

ראה כאן בהרחבה בנושא.