לבלבל את השטן – מה הכוונה?

שאלה:

מועדים לשמחה.
הבן שלי שאל אותי כיצד כל שנה השטן מתבלבל מחדש מכך שלא תוקעים בשופר בערב ראש השנה?

תשובה:

הנושא של עירבוב או בילבול השטן מופיע גם על עצם התקיעות, והרעיון כפי שמבואר בכלי יקר בראשית כב, שהשטן מתיירא תמיד שמא יחזרו ישראל בתשובה שלמה ולא יהיה לו מה להשטין. וכיון שהוא יודע שבסופו של דבר זה יבוא תמיד הוא חושש מחדש שמא זה קרה ולכן לא תקעו.

באופן אחר נראה לומר שאכן בילבול השטן אינו להטעותו אלא סוג של תפיסה ביחס לקב"ה, עצם קבלת הדין על ידי השופר או עצם מניעת התקיעה בערב ראש השנה לסמל שכביכול לא נזקקים לכך כי בטלים לשכינה, היא באמת נקודת זכות לישראל שגורמת שאכן לא יהיה לשטן מה לטעון. כשישראל מבקשים להבטל לה' יתברך הם במעלה גבוהה יותר ומעשיהם הראשונים אינם מאפיינים אותם יותר.

חג שמח.