פרוזבול

שאלה:

שלום

א. האם יש עדיפות לפרוזבול רגיל על פני פרוזבול אונליין?
ב. כשעושים פרוזבול אונליין איזה אסמכתא יש למלווה על כך?
ג. האם העניין בפרוזבול זה של המלווה עצמו בלבד (מול העניין של שמיטת כספים) או שזה משהו שללווה גם יש מילה בעניין? כלומר הלווה יכול לומר למלווה שהוא פטור מלהחזיר את החוב אלא אם המלווה יוכיח לו שעשה פרוזבול?
ד. אישה אלמנה, עדיף שתעשה פרוזבול בעצמה או באמצעות שליח (בן למשל)?

יש"כ

תשובה:

שלום וברכה,

1. ניתן לערוך פרוזבול דרך שליח וניתן דרך אונליין. להלכה ניתן לעשות דרך שליחות אולם יש מעט פוסקים שסוברים שאין אפשרות לעשות שליח לפרוזבול משום שמילי לא ממיסרן לשליח. ולפ"ז יש עדיפות לאונליין שבית הדין עורכים עבור השלוח את כתבו לבית דין.

2. מי שממלא את הפרטים נשלח לו הודעה שיערכו עבורו פרוזבול.

3. המלווה נאמן לומר שהיה לו פרוזבול ואבד, או לספר ללווה שערך פרוזבול ואינו צריך להביא את הפרוזבול להוכיח את דבריו אלא נאמן לספר שיש לו פרוזבול. הגמרא אומרת שנאמן המלווה משום שיש לו חזקה שמסתמא עשה כדין.

4. אשה אלמנה מסתמא לא נעים לה להגיע מול בית דין, לכן יכולה לשלוח שליח, או שתשלח בקשה באתר דין דרך פרוזבול אונליין.

בהצלחה.

מקורות:

3. שו"ע סימן סז סעיף לג.