מקח טעות בקידושין

שאלה:

שלום,
אם כמה ימים לאחר הנישואין האיש והאישה מגלים שרע להם יחד מאוד, ואף הגבר והאישה מעלים את האופציה להתגרש, וממשיכים לחיות זה עם זה במשך כמה חודשים (כולל הכל..). אבל שניהם בכל הזמן לא באמת מוחלים זה לזה וכל הזמן במחשבתם להתגרש..
האם אלו קידושי טעות וניתן לגרש אותם ללא גט?
אם בכל אופן סידר בית הדין גט, האם ניתן בדיעבד לבטל נישואין אלו? (לדוגמא לצורך נישואין לכהן)
תודה.

תשובה:

שלום רב,

חס ושלום! האישה חייבת גט גמור מעיקר הדין במקרה כזה ובודאי שאסורה לכהן.

כל גירושין פלוס מינוס אפשר להגדיר באופן הנ"ל. רוב המתגרשים יאמרו שאילו היו יודעים וכו' בודאי שלא היו מתחתנים, וכי זה הופך את הסיפור למקח טעות?! ודאי שלא.

צריכים גם לדעת שכדי שהאישה תהיה מותרת לכהן מעיקר הדין – מדאורייתא, צריך סיטואציה שהאישה אינה צריכה גט כלל מעיקר הדין, וזה אם בכלל יכול להיות רק במקרים נדירים מאד, כי בדרך כלל גם אילו היה מצב של מקח טעות עדיין האישה צריכה גט מספק כמבואר בסוגיה בכתובות עג,ב שגם במקרה של מקח טעות האישה צריכה גט מספק, ובמקרה כזה ודאי שהיא אסורה לכהן.

מלבד זאת, יש את הנושא של ריח הגט שאישה שקיבלה גם אם מעיקר הדין לא היתה זקוקה לו, מאחר שקיבלה גט נאסרה לכהן. אבל אין צורך להרחיב בהלכה זו והאם זו הלכה מוסכמת או לא. משום שבתיאור הנ"ל אני לא רואה שום מקום להיתר לאישה ללא גט חלילה.