שוכר שלא שילם שכשירות והשאיר חפצים בדירה

שאלה:

ערב טוב הרב. היום הגיעה שאלה בקהילה. לראש הקהילה היה חדר להשכרה שהוא שכר במחיר מוזל ותמחר במחיר יקר יותר. לחוסר מזלו השוכרים היו התגלו כאנשים לא שפויים (אלכוהוליסטים ויתכן גם מסוממים) וברחו מבלי לשלם על החודש האחרון. בדירה נשארה מכונת כביסה ותפילין שהיו זרוקים בתוך שקית מחוץ לקופסאות בצורה מבולגנת. השאלה היא האם לחפש איך להחזיר להם את התפילין או התפילין יכול להלקח לרשות המשכיר?
אני חושש גם שיכול להיות שהתפילין בכלל לא היה שלהם. מה עושים במקרה כזה?

תשובה:

שלום וברכה,

המשכיר יכול להשאיר בידו חפצים שנשארו בדירה כדי לפרוע את החוב של השכירות שחייבים. ומותר לגבות חוב גם מתפילין ומזוזות כמבואר בשו"ע סימן צז סעיף כג. וכיון שהתפילין והחפצים היו תחת ידם יש להניח ששייך לשכורים, ומותר לגבות את זה עבור החוב. וכ"ש שאין צורך להחזיר להם את החפצים עד שהם יסדירו את החוב.

בהצלחה.

מקורות:

מותר לקחת חפצים כדי לגבות חוב כמבואר בשו"ע סימן צז סעיף טו. וע"ע בקצות ס"ק ב. וכן לגבות משכון עבור חוב של שכירות אין את האיסור של לא תבוא אל ביתו. וכ"ש שאין חובה להשיב את החפצים של השוכר שלא שילם שכירות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה על התשובה. ואם נניח והם אכן סידרו את החוב , הרי יתכן והתפילין יגיע לביזיון עלידם. האם למסור להם אותו בחזרה במקרה זה?