האם מותר לעשות תואר במשפטים?

שאלה:

שלום רב,

האם הלכתית מותר לי ללמוד ולעשות תואר במשפטים בכדי להיות עורך דין ולעסוק במשפט של המדינה, כאשר חוקים ומשפטים אלו לא בהכרח עומדים בכנה אחד עם ההלכה היהודית?
האם זה בסדר ומותר?

תשובה:

שלום וברכה,

אין איסור הלכתי ללמוד חוקים ומשפטים של המדינה, למרות שהם נוגדים את חוקי התורה. האיסור החמור הוא לדון בפני ערכאות לפי חוקי הגויים. ולכן מותר לך להיות עו"ד, אבל עליך לדעת שאסור לעו"ד לייצג תובע שפונה לערכאות ללא קבלת היתר מבית דין. האופנים שמותר לעו"ד לייצג לקוחות: אם מייצג את הנתבע שתבעו אותו לערכאות ופונה לערכאות בעל כורחו. או לייצג תובע שקיבל היתר מבית דין לתבוע בערכאות. ויש מקרים נוספים שמותר לפנות לערכאות, ועליך לעשות שאלת רב כדי שלא להיכשל באיסור של מרים יד בתורת משה ח"ו.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום כבוד הרב,
    האם מותר ללכת וללמוד תואר באופן כללי ?
    זה לא ביטול תורה ?
    יתר על כן במקום אזרחי לא דתי בו אין הקפדה על צניעות
    תודה על העזרה.

  2. הנושא של ביטול תורה הוא מאוד אישי, כלומר, מי שיש לו משפחה שתלויה בו והוא צריך להביא פרנסה, יכול ללמוד מקצוע כדי לעשות זאת ביעילות, וכל אחד יתייעץ עם רבו בענין זה לפי מצבו בכל התחומים.
    בענין מקום הלימודים, ודאי זה חייב להיות מקום כשר, ובודאי חייבת להיות בו הקפדה על הפרדה מלאה.