חתימה על חוזה שמחייבת לדון בערכאות

שאלה:

בחוזה שכירות, המשכיר מבקש לכתוב "הוסכם כבורר בית דין רבני , חוץ מאשר ככל והדירה לא תפונה בזמן על ידי השוכר כי אז, יחלו הליכי פינוי מושכר מידיים על ידי המשכיר בבית המשפט המוסמך בירושלים."
האם מותר להסכים לסעיף זה או שזה נחשב להסכמה להליכה לערכאות?

תשובה:

שלום וברכה,

אין בעיה הלכתית לחתום על חוזה כזה, כיון שהחתימה לא מעלה ולא מורידה. גם אם יחתמו על חוזה כזה אסור לצדדים לפנות לבית משפט אלא יהיו חייבים לדון בבי דין רבני. ואם המשכיר לא ירצה לדון בבית דין רבני אז גם בלי החתימה הנ"ל הוא יתבע אותו בבית משפט. וכן השוכר לא יוכל לתבוע בבית משפט גם אחרי החתימה, ואם המשכיר יסרה להגיע לבית דין, בית דין יתנו לו היתר לתבוע בערכאות.

בהצלחה.