טענת 'קים לי' – טענה של הבעל דין או של הדיין

שאלה:

עד מתי ניתן לטעון קים לי…
אם היה כבר דו"ד וחקירת 2 הצדדים, ובסוף התהליך , בסיכומים, אחד מהצדדים [דרך הטוען שלו] העלה טענת "קים לי"
האם זה מאוחר מדי, כי בעצם נגמר הדיון ורק מסכמים מה שכבר נטען בב"ד

תשובה:

שלום וברכה,

טענת קים לי זה לא טענה של הבעלי דין, אלא טענה בפסיקה ההלכתית, הדיינים טוענים למוחזק קים לי כאשר יש מחלוקת הפוסקים. וראיה לדברינו מדברי הנתיבות כלל תפחסה אות כ' שכתב שאם הדיינים הם ברי הכרעה במחלוקת הם יכולים להכריע כצד אחד ואז הבעלי דין לא יכולים קים לי כשיטת החולקים, מוכח שטענת קים לי זה לא טענה של הבעלי דין אלא טענה של הדיינים בפסיקה ההלכתית שלא מוציאים מהמוחזק.

בהצלחה.