ספק גזל ותשלום עבור פועל שהגיע ולא עבד בסוף

שאלה:

לכבוד הרב,

אשמח לעזרה בשאלות הבאות:

1. מטפל שמגיע תמיד, לפעמים שלא בבית משאירים לו מפתח ליד הדירה.
במקרה שמשאירים לו מפתח, לא מודיעים לא מראש (בכוונת תחילה).
לרוב הוא יודע כבר שאם לא פותחים את הדלת אחרי כמה דקות שמגיע הוא מחפש אם המפתח ליד, או שהוא פשוט מתקשר לבדוק איפה אנחנו.
היום הוא הגיע ולא הייתי בבית, הוא לא ניסה לחפש מפתח וגם לא התקשר, דפק כמה דקות בדלת וחזר חזרה לביתו.
השאלה – האם צריך לשלם לו סכום מלא כאילו עבד את העבודה הרגילה שלו (או לכל הפחות סכום חלקי על זה שהשקיע מזמנו והגיע, נסיעות וכו')?

2. הזמנתי איש מקצוע שכמעט בוודאות גוי אך לא יכול לוודא זאת (שכבר היה אצלי בעבר בשביל עבודה אחרת) ואמר סכום מסוים של העבודה (נתן חלוקה כמה יעלה כל דבר) הסכום היה נשמע גבוה, אז אמרתי לו שאני מעוניין בחלק מהעבודה (וחלק אחר אני אעשה בעצמי, כי מדובר היה במשהו קל יחסית, מה גם שלא אמרתי לו מראש שאני מביא אותו לכל הדברים שדיברנו עליהם ברגע שהגיע), בשלב זה הוא התפרץ באופן קיצוני ביותר ואף ניסה לבטל חלק מהעבודה שלו שהתחיל לפני הסיכום (זה חלק שנשאר לו מפעם קודמת לבצע וכבר שולם לו, רק שהוא הביא חלק איתו שהוא קנה וסיכמנו שאשלם תמורת החלק לפני).
בסופו של דבר הסכמתי שיעשה את העבודה כולה ולא חלקית.
בינתיים שהתחיל את העבודה, חישבתי לעצמי את המחיר לפי החלוקות של כל פעולה, ונראה היה שהוא טעה במחיר, והמחיר צריך להיות יותר גבוה ממה שאמר לפי התמחור לכל פעולה, אבל אמרתי לעצמי שזה המחיר שהוא אמר וגם לקחתי בחשבון שגם ככה ביקש סכום שלא ציפיתי (למרות שהוא איש מקצוע זול בהרבה מהמקובל בשוק) וגם חשבתי שרוב הסיכויים שגוי, לא אתקן אלה אם ידרוש אחרת.
בסופה של העבודה שילמתי לו כמה שאמר, והוא לא תיקן אותי.
לאחר שנסע, הוא התקשר להגיד שהחישוב לא היה נכון והוא תיקן אותו (גם אז הוא טעה, והוא עדיין יותר נמוך ממה שמגיע לו ב-10 ש"ח נוספים ).
השאלה – האם טעיתי בשיקול הדעת והכוונה וזה בגדר גזל (בהנחה והוא לא גוי) או חילול השם היה פה?

תודה

תשובה:

שלום וברכה,

1. אם מקובל שהעובד אמור לחפש מפתח או להתקשר לבעל הבית והעובד הגיע ולא טרח לחפש מפתח או להתקשר, לא חייבים לשלם לו כלל, כיון שאם היה מתקשר היה בעל הבית טורח להכניס אותו לבית לעבודה, וכשהלך מיד אחרי שלא פתחו לא הועיל כלום במה שהגיע, ולא זכאי לקבל שכר על כך.

2. אם אתה יודע שהאיש מקצוע טעה בחישוב צריל ליידע אותו מדין השבת אבדה. ואם הוא גוי אין צורך ליידע אותו בטעותו.

בהצלחה.