דעת ההלכה על "חוק-הספרים". -בבקשה להתייחס רק להודעת-שאלה-הזאת, ולא להתייחס ל2 הודעות-השאלה-הקודמות.

שאלה:

הקדמה-לשאלות:
ב-מדינת-ישראל,
על-פי "חוק-הספרים" [.ה'תשס"א – 2000.]
חייב כל מי שמוציא ספר, כתב עת, עבודה מחקרית, תקליט, סרט או כל פרסום אחר ב-חמישים [.50.] עותקים ומעלה,
לשלוח שני [.2.] עותקים
ל-ספרייה-הלאומית-של-ישראל.
חובה-חוקית זו
הייתה בעיקרה-בתוקף
ע"פ פקודת-העיתונות
כבר בתקופת-המנדט-הבריטי.

3 שאלות על חוק-הספרים הזה:

1] מה הסנגוריה על קיום חוק כזה ?
-הדעה שלא-מתפרנסים מדברי-תורה,
-מצדדת בעד כן-קיומו של החוק הזה ?

2] מה הקטגוריה על קיום חוק כזה ?
-האם למדינה-יהודית
כן-מותר-הלכתית
לקיים חוק כזה על כל אזרחי-המדינה ?
-למרות שאולי 1 מהרבנים-היהודים-אורתודוקסים,
-שכתב ספר-ביאורי-הלכה-חדש,
-לא-רצה לתת 2 עותקים של ספרו-החדש לספריה-הלאומית-של-ישראל,
-ונתן רק כי מדינת-ישראל
-חייבה אותו לתת ?

3] האם לפי ההלכה כן-קיים-היתר
להגיע ולשבת ללמוד-תורה
במדור-הספרים-היהודי-אורתודוקסי
ב-ספריה-הלאומית ב-ירושלים [.בהנחה שכן קיים שם איפה לשבת לקרוא ספרים.
-אבל לא הייתי שם.
-אז אני לא יודע, אם אכן קיים.] ?
-האם לפי ההלכה כן-קיים-היתר
לקרוא מתוך המאגרים
של הספריה-הלאומית
שמועלים ל-אתר-האינטרנט שלה [.הערה: אני לא-יודע כמה מספרי-המדור-היהודי-אורתודוקסי של הספריה-הלאומית אכן זמינים-לקריאה,
או עתידים להיות זמינים לקריאה באתר הספריה.].?

תודה,

תשובה:

שלום וברכה,

מותר להשתמש בכל הספרים שנמצאים בספרייה הלאומית, ואין לחשוש לאיסור גזל, מאחר ומסתבר שרוב ככל מחברי הספרים מסכימים לשלוח שני ספרים ולקבל את תמורתם. ולכן אין כאן חשש חמסנות.

עצם החוק שמחייב את הסופרים למכור שני ספרים יש לדון אם יש הוא נגד ההלכה, אבל גם אם נגדיר שהחוק הוא לא הלכתי, אבל מסתבר שמחברי הספרים מסכימים לכך.

בהצלחה.