נטילת ידיים באמבטיה / אחרי כניסה לשירותים

שאלה:

שלום , ותודה על הקדשת זמנכם לשאלתי.
בבית שלי קיים חדר שירותים וחדר אמבטיה
בחדר אמבטיה קיים כיור.
מדי פעם אני נכנסת לחדר האמבטיה לשטיפת ידיים לאחר ניקיון הבית או לשטיפת הפנים מאיפור.
האם בכל פעם שאני נכנסת לחדר האמבטיה גם ללא מטרת רחצת הגוף.
האם עלי ללכת לנטול ידיים במטבח?
אודה לתשובתכם

תשובה:

1. במידה ובאמבטיה יש גם שירותים, לכתחלה יש ליטול ידיים ג’ פעמים (אך אין צריך כלי) אף בבית הכסא של זמנינו ואף אם נכנס שם רק בכדי להוציא חפץ מסוים. אמנם בשעת הצורך ניתן להקל בזה, בפרט שיש שם גם אמבטיה וזה לא רק שירותים.

2. כמו כן, גם אם רוצים להדר וליטול, לא חייבים לרוץ למטבח, אפשר ליטול שם ולנגב בחוץ, ואז זה נחשב שגמר הנטילה בחוץ וזה מועיל.

מקורות:

1. במשנה ברורה סי’ ד’ סק”מ ובן איש חי פרשת תולדות אות ט”ז פסקו שצריך ליטול ידיים לאחר יציאה מבית הכסא אף אם לא עשה צרכיו, ובביאור הלכה סי’ תרי”ג ד”ה אם הביא דעות הפוסקים בזה. ולענין בית הכסא של זמנינו כן כתב בשו”ת יחווה דעת חלק ג’ סימן א’ וילקוט יוסף הלכות השכמת הבוקר עמוד תלו. ובהליכות שלמה פרק כ’ אות כ”ד הביאו מהגרש”ז אוירבך זצ”ל שאם יש שם תשמישים נוספים או שבית הכסא נקי באותו זמן מצואה המיקל שלא ליטול ידיו יש לו על מי לסמוך.

ואם השירותים סגורים בכיסוי שלהם כתב בשו”ת אור לציון חלק א’ סימן א’ וחלק ב’ פ”א סי’ ט’ שאין צריך ליטול ידים כשיוצא משם, אך בשו”ת מנחת יצחק חלק א’ סי’ ס’ כתב שאין זה מועיל.

2. ראה כאן.