הגאווה – סיבת הכפירה

שאלה:

שלום כבוד הרב!

רציתי לבקש את עזרתך לגבי הקדמתו של רס"ג לספרו "הנבחר באמונות ובדעות". לא הבנתי מספר דברים

לגבי הסיבה- גאווה פנימית הממאנת לקבל אמת מבחוץ.

מה בעצם זה אומר מילולית? איך אני אוכל לענות לאדם שבא לי עם אותה סיבת כפירה?

רס"ג מביא פסוק לסיבה (תהילים י)" רשע בגובה אפו בל ידרוש"

מה הקשר בין סיבת הכפירה לפסוק? מה ההקשר של הפסוק המובא?

אשמח שתעזור לי בעניין, בהוקרה רבה יובל.

תשובה:

שלום וברכה

באומרו שם סיבה אין כוונתו ל"נימוק" אלא ל"מניע", כלומר, הוא מציג בעיה, שעינינו הרואות שגם כאשר את המציג בפני הכופר הוכחות שונות למציאות הבורא הוא לא מקבל את דבריך, פעמים רבות זה קורה בגלל גאווה פנימית שלו שלא מאפשרת לו להודות בכך שחי עד היום בטעות, או שיש לך מה ללמד אותו. ממילא זה לא נושא לויכוח, זה רק נאמר שאדם יבין ויהיה כנה עם עצמו וידע שעליו לסלק כל נגיעה אישית ויבחן את הדברים אובייקטיבית.

ערב טוב.