צום דרבנן או תפילה במנין

שאלה:

השאלה להלן רק לגבי ד' צומות, ולא לגבי צום יום כיפור שהוא דאורייתא:
מי שבצומות חלש, ובמידה ויצום לא יצליח להתפלל במנין. האם עדיף הצום או התפילה במנין. ומה הדין במידה ולא יצליח גם ביחידות להתפלל כראוי מחמת הצום.

תשובה:

לכאורה ודאי עליו לצום, ואם יתקשה במנחה ללכת לבית הכנסת, אזי הוא אנוס ויתפלל ביחידות. אבל איזה היתר יש לאכול בתענית שהיא חיוב גמור מדרבנן. זאת בלי להכנס לשאלה אם תפילה במנין היא חיוב גמור כמו שכתבו כמה אחרונים, או רק הידור כמו שסברו אחרים, אף אם היא חיוב גמור אין כל טעם להקל באיסור אכילה כדי שלא לבוא לידי אונס זה.

צום קל.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. פשיטא שהצום שהוא חיוב גמור קודם לתפילה במנין. ואגב גם סדר הדברים כך, ראשית הוא חייב לצון, ואחר כך הוא אנוס על התפילה במנין.
    אלא שכל אדם יתחזק בעצמו, ולא יכנע לכל חולשה, ואף אם זה כרוך במאמץ ילך להתפלל במנין.
    ומי שיודע בעצמו שיש לו חולשה, יתפלל מנחה גדולה ולא ימתין למנחה קטנה שאז הוא חלש.