הסרת מזוזה לפי יציאה מדירה שכורה

שאלה:

אני היום יוצא מהדירה ששכרתי לפני 3 שנים. כשנכנסתי החלפתי את המזוזות שהיו כבר בדירה עם מזוזות מהודרות משלי בידיעה שכשאצא אחליף בחזרה.

אתמול בדקתי את המזוזות שהיו שייכות לדירה כי רציתי להחזירן ולברך עליהן והתברר לי שלפחות אחת מהן ספק פסולה. אני אבדוק אם היא אכן פסולה, ואם כן אני שואל האם עדיין מותר לי לקחת את המזוזה שלי? לכאורה ההרגשה היא שלא כי סוף סוף אני משאיר חדר בלי מזוזה.

תשובה:

באופן עקרוני אין להשאיר חדר בלי מזוזה. אין הבדל דירה שלמה או חדר אחד לגבי דין זה. אמנם יש שסוברים שאתה יכול לדרוש את דמיה מבעל הדירה, ויש שסוברים שאם הוא מסרב מותר גם להוציא, ראה כאן השיטות בענין זה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. למה יש לי זכות לבקש מבעל הבית שישלם אם מזוזה חובת הדר?

    במידה והוא לא יסכים ולדעתי זה המצב, האם יש לי זכות לדרוש דבר דומה מהשוכר הבא שגם כן התכוון לקבוע מזוזות מהודרות משלו?

  2. באגרות משה שציינתי טוען שעיקר חשש הנזק הוא בדירה שנשארת בלי מזוזה ובעצם על הניזק להרחיק עצמו, ולכן בעל הבית הוא שמחוייב בכך, אין לזה קשר עם חיוב המזוזה. לגבי השוכר השני, יש לדון לפי הסברא הנ"ל, ומכל מקום נראה שאתה לא בעל דברים איתו ואין לך אפשרות לחייבו.