הסרת מזוזות בדירה שכורה

שאלה:

שלום כבוד הרב.
בת משפחה שלי עזבה דירה שכורה שם היא קבעה מזוזות חדשות.
לפני מספר ימים היא שכרה דירה חדשה בה קבועות מזוזות.
היא רוצה לקבוע את המזוזות שהביאה בדירה החדשה .האם זה מותר ?

תשובה:

אין בעיה להחליף מזוזות בדירה החדשה ולקבוע את שלה, הבעיה היתה בהסרת המזוזות מהדירה הקודמת, יש מתירים ויש אוסרים ויש אופנים שונים, אבל אני מבין שזה כבר בלאו הכי לאחר מעשה..

ישוב טוב

מקורות:

על דעת המתירים להסיר את המזוזה כשבעל הבית אינו מסכים לשלם עבורה, ראה ברכי יוסף שם וכן נראה בשו”ת אגרות משה ח”ד סי’ מד. אולם, בס’ ערוך השולחן סי’ רצג אוסר להסירה אף באופן זה, וראה שו”ת חלקת יעקב יו”ד סי’ קס שבמקום שיש הפסד מרובה [כמה מזוזות ששווין רב ובאדם שאין לו ממון] יש לסמוך על המקילים. אולם, בס’ תשובות והנהגות ח”א סי’ תרמט כתב להחמיר, כיון שהסרת המזוזות יש בה סכנה, ו”חמירא סכנתא מאיסורא”. וראה עוד אפשרויות כאן.