מקום המזוזה – בשליש העליון

שאלה:

שלום וברכה!
אני רוצה להניח מזוזה ושמעתי שזה צריך להיות בשליש הראשון. והדלת זה 200 ס"מ ויוצא שצירך לשים את זה 66 ס"מ מלמעלה זה נראה לי מאד נמוך לא ראיתי אף פעם דלת שזה כזה נמוך המזוזה?

תשובה:

שלום וברכה

לכתחילה אכן יש לשים בתחילת השליש העליון, כמו שציינת, והעיקר הוא שלא ירד למטה מזה, לכן כדאי להעאלות מעט, שיהיה בודאי כל המזוזה בשליש העליון.

מקורות:

ראה בבית יוסף בסי' רפט שנחלקו בזה ראשונים, ולדעת הרמב"ם לכתחילה מקומה בתחילת השליש העליון, ויש לחוש לדבריו לכתחילה, אמנם הש"ך בנקודות הכסף כתב שרוב העולם אינם מקפידים ע כך ושמים בכל השליש העליון, וכן נראה בביאור הגר"א שם ס"ק ו וכ"כ ביד שאול שם ס"ק ד.

בברכי יוסף שם כתב על פי האריז"ל שיש הקפדה לשים דוקא בתחילת השליש העליון, וכ"כ בדרך החיים ובערוך השולחן שם ועוד אחרונים.