הצלה של יהודי במקום איסור

שאלה:

האם מותר להיכנס למקום אסור כדי להציל יהודי

תשובה:

שלום וברכה,

לא ביארת את שאלתך במה מדובר באיזה איסור. הגמרא אומרת (סוטה כא, ב) היכי דמי חסיד שוטה? כגון דקא טבעה איתתא בנהרא, ואמר: לאו אורח ארעא לאיסתכולי בה ואצולה. מבואר שבאיסורי תורה ודאי נדחה מפני פיקוח נפש. חוץ מג' עברות מותר לעבור כדי להציל.

אם מדובר שהמציל מכניס את עצמו לספק פיקוח נפש כדי להציל אחרים, הב"י סימן תכו הביא בשם הירושלמי שחייב להכניס את עצמו לספק פיקוח נפש כדי להציל אחרים. וכתב הסמ"ע ובפת"ש שהב"י לא הביא הלכלה זו בשו"ע משום שהש"ס שלנו חולק עלזה, ולכן לא יכניס עצמו לספק פיקו"נ. וראה תשובות ארוכות בזה לגבי תרומת כליה כדי להציל את השני, שו"ת ציץ אליעזר ח"ט סימן מה. ומנחת יצחק ח"ו סימן קג. וראה בארוכת תשובת היביע אומר (ח"י חו"מ סימן ו) לגבי מבצע ענטבי אם מותר להיכנס למכום סכנה כדי להציל את השבויים שהם בוודאי במצב של סכנה.

בהצלחה.