חולדה בדירה שכורה

שאלה:

בדירה שכורה היתה חולדה. התגלה שישנו חור נסתר שכנראה איפשר את כניסתה. המשכיר ניסה פתרונות של רעל וסתימת החורים ולא הועיל. השוכר דרש שהמכשיר יביא לוכד חולדות אך המשכיר רצה להמתין ולטפל בזה בעצמו. השוכר לא המתין והזמין לוכד חולדות, במקביל המשכיר הניח מלכודות גם. בסופו של דבר החולדה נתפסה במלכודת של המשכיר. השוכר מבקש תשלום עבור הלוכד וגם עבור שמלה יקרה שניזוקה מהחולדה. המשכיר טוען שיתכן שהחולדה נכנסה לא מהחור אלא כי השאיר דלת פתוחה ושהיה עליו להמתין שהוא יטפל בחולדה ואת החור ברגע שביקש הוא סתם. האם המשכיר צריך לשלם לשוכר עבור הלוכד והשמלה?

תשובה:

שלום וברכה,

אם יש מכת עכברים בדירה מוטל על המשכיר להדביר את העכברים או את החולדות. אם מדובר בחולדה אחת שנכנסה לבית זה לא קלקול בגוף הבית אלא מקרה חריג שנכנס בעל חי לבית, ובמקרה כזה אין חובה למשכיר להדביר את החולדה. ולכן אם מדובר במקרה חד פעמי שנכנסה חולדה ואין מכת עכברים אין לחייב את המשכיר בהוצאות ההדברה.

על הנזק של השמלה פטור המשכיר – וגם אם אירע מכת עכברים אין לחייב את המשכיר בהוצאות הנזקים אלא בהוצאות ההדברה בלבד.

בהצלחה.

מקורות:

כשיש מכת עכברים אין הבית ראוי לשימוש ומוטל על המשכיר לתקן. אם יש זה מקרה חד פעמי שנכנס חולדה לבית אין זה מום בגוף הבית וניתן לסלק את החולדה ולכן הטורח מוטל על השוכר. ויש להוכיח זאת מדברי הנתיבות סימן שי ס"ק ב שכתב ששכר בית וחיילים לקחו את הבית ונכנסו לדור בו, אם אפשר לדור עמהם בדוחק ההפסד על השוכר ואם אי אפשר לדור כלל ההפסד על המשכיר. ולכן מכת עכברים שלא ניתן לדור בבית ההפסד על המשכיר. אבל בחולדה אחת שנכנסה יכול השוכר לסלק ולהמשיך לדור בבית ולכן לא נחשב מום בגוף הבית ואין חובה למשכיר לתקן.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שאלה – מה לגבי טענתם של השוכרים שיש חור שיתכן שאיפשר את הכניסה של החולדה? האם זו טענה טובה לתביעת הוצאות ההדברה? תודה

  2. בתשובה הסתייגתי מזה כיון שלא ברור להם שהחור הביא את החולדה. וגם אם החור הביא אבל אם זה חד פעמי ולא מכה של חרקים אין המשכיר חייב.