שינוי נוסח התפילה לפי רוב המתפללים

שאלה:

האם הולכים אחר רוב הקהל או מנהג המקום לגבי דינים התפילה בבית הכנסת ?

תשובה:

שלום וברכה

ככל שעדיין קיים ציבור בבית הכנסת הנוהג כפי המנהגים הותיקים שכך נוהגים בבית כנסת זה מקדמת דנא, הרי שהדין בכהאי גוונא הוא שאף על פי שהם מיעוט, בכל זאת הרי שאין לשנות ממנהג המקום משום שהם ממשכים את המנהג הקיים ולא ניתן לשנותו כל עוד ונשארו הנוהגים בו. אבל אם בטל המנין, ויש רק יחידים הנוהגים כמנין הישן, רשאי החדשים לקבוע את מנהג המקום, כיון שהקיבוץ הראשון בטל לגמרי.

ובכל מקרה כל הנדון בפוסקים הוא רק כאשר הציבור הקבוע השתנה באופן קבוע, אבל מה שיש בבית הכנסת במקרה עתה רוב אנשים שמתפללים ספרד והמנהג במקום להתפלל אשכנז או להיפך, זה בכלל לא היה נדון בפוסקים, ופשיטא שיש לילך אחר מנהג המקום.

מקורות:

שו"ת לבושי מרדכי או"ח מהדו' תליתאי סי' י. כמו כן ראה בשו"ת קרן לדוד סי' מב, שאם הציבור החדש בא מעט מעט ולא בבת אחת, אומרים קמא קמא בטיל, ולמרות שעכשיו הם הרוב הם בטלים למנהג הקדום.