שיווק מוצרים דרך ילדים

שאלה:

הבת שלי חזרה מהגן, עם סט של חוברות יצירה יפות וחינוכיות. בשקית היה כתוב [וזה גם מה שהסבירו לילדות] שאם ההורים רוצים לרכוש שיחזירו ביום ראשון בשקית 40 ש"ח. ואם לא שיחזירו את החוברות.
לענ"ד זה דרך שיווק בזויה, לי אישית יש את הכסף לשלם. אבל להביא מצב שילדות חוזרות הבית עם מוצר, וההורים עומדים בפני ברירה או לשלם, או להשיב את פני הילדה ריקם. וביום ראשון חלק מהבנות יחזרו עם חוברת וחלק עם כסף…זה נורא ואיום. מדובר על ילדות קטנות בנות חמש. שמצד אחד קשה להם שמוצר לא נרכש עבורם שהוא כבר בבית ובידם. אך מצד שני כבר בגיל שהם מתביישות ליד חברות וכד'.
ברור לי שהיו בתים שהסיטואציה גרמה לצער להורים, לבכי וכד'.
בכעסי התקשרתי למשווק ואמרתי לו שזה דרך בזויה ולא ראויה. הוא רוצה למכור, שיצלם דוגמית מכל חוברת יתן את זה מתנה לילדות ויכתוב פרטי התקשרות למי שרוצה להזמין את החוברת המלאה.
הוא התחנן בפני שלא אעשה "בלאגן" ולא אגיד לגננת כלום, כדי לא להרוס לו את הפרנסה.
אני מתלבט מה לעשות. מחד אני ממש לא רוצה להרוס ליהודי את הפרנסה. וגם להסתכן בקפידא. מצד שני אני חושב שזה מעשה שלא יעשה.
הצד שלי לצדד בדבריו, דסו"ס אין איזה איסור מפורש שהוא עשה. וא"כ אף שלא ראוי לעשות כן, אולי אין להתערב בזה.

תשובה:

שלום וברכה,

אותו סוחר לא עשה איסור רק הוא פועל בצורה לא הוגנת, ולכן שב ואל תעשה עדיף. מספיק המחאה שמחית בו.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע סימן רכח סעיף יח מבואר שמותר לחנווני לחלק לילדים קליות ואגוזים, כדי שיורגלו להגיע לחנות וההורים יהיו מוכרחים לקנות ממנו. הרי לנו שמותר לעשות תכסיסים שונים כדי למשוך לקוחות. ולמרות שהדרך שהזכרת בשאלה לא דומה לכך, ולא ראויה אבל אין איסור בדבר, ויש לעורר את צומת ליבו.