חלוקה בירושה

שאלה:

1. שתי אחים (ראובן ושמעון) שירשו ירושה דירה
אח אחד (ראובן) רצה למכור הנכס והאח השני (שמעון) לא רצה למכור רצה, לדוגמה שיהיה להם בית לנופש וכו
האם הם חייבים בתור שותפים של ירושה למכור את הנכס?

2. שמעון כן הסכים לאח שלו ראובן לקנות ממנו את החלק שלו במקום שימכור למישהו אחר, אבל ראובן לא הסכים שיקנה הוא רצה רק למכור לאיש זר, האם שמעון חייב להסכים ?

3. ובנתיים היה הוצאות של ארנונה חשמל וכו האם שתיהם חייבים להתחלק שווה בשווה?

4. האם מותר לשמעון לגור בדירה ומסכים שגם האח ראובן יבוא לגור שם דירה ענקית שיש מקום האם ראובן יכול למנוע ממנו?

תשובה:

שלום וברכה,

1. דירה של יורשים דינה כשותפות העשויה למכור, ולכן יכול האחד לכפות על מכירת הדירה. אם יש אפשרות לחלק את הדירה ולמכור חצי דירה יכול שמעון לעכב שלא ימכרו את החצי שלו.

2. אם שמעון מסכים לשלם עבור חצי של ראובן כמו אדם זר, יש לו זכות קדימה בקניית החצי של ראובן, ואם ראובן ימכור לאדם זר יש זכות לשמעון לקנות מהקונה את הדירה.

3. הוצאות של הדירה עד לחלוקה או עד סוף התדיינות ביניהם מוטל על שני הצדדים בשווה.

4. כאמור בסעיף א ראובן יכול לכפות על מכירת הדירה כדין שותפות העשויה להימכר. ולא יכול שמעון לדרוש שיבוא לדור איתו בדירה מאחר ולא מקובל לגור שני משפחות בדירה אחת.

מקורות:

1. שותפות של ירושה מקובל למכור אא"כ יש אפשרות להתחלק בנכסים שכ"א יקבל דירה. ראה שו"ע חו"מ סימן קעא סעיף א.

2. לשמעון יש זכות קנייה של חצי של ראובן מדין בר מצרא, והוא שותף שיש לו זכות קדימה יותר מכל אדם זר – ובלבד שהמחיר שמציע שווה למחיר שאחרים מסכימים לתת. כמבואר בשו"ע סימן קעה.

3. ההוצאות מוטלות על שני השותפים, ואם היה עיכוב בגלל התדיינות החלוקה לא מטיל את החיוב הוצאות על צד אחד.

4. העצה של לגור ביחד אינה עצה הוגנת של חלוקה מאחר ולא נוח לגור ביחד.