נטילת ידיים ואכילת הפת במקום אחר

שאלה:

שלום,
אם אדם נטל ידיים,ברך על הנטילה
נטל את הפת בידיו,ברך ואכל חתיכה קטנה והלך לאכל במקום אחר;בחדר אחר
האם זה מותר?
ומה לגבי ברכת המזון;איפה מברך?
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

אדם זה בעצם לא אכל כזית במקום הראשון, וממילא יש לנו שאלה, האם כאשר הוא יוצא מהבית הוא בעצם עושה שינוי מקום וחייב לחזור ולברך שוב ברכת המוציא! [כלומר ההנהגה הנכונה יותר היתה להתחיל אכילתו בחוץ אפילו שלכתחילה לא נוטלים בבית זה כדי לאכול בבית אחר, כמבואר במגן אברהם סי' קסו ס"ק ג]. ובזה הכלל הוא כך, אם בדעתו היתה לאכול את ההתחלה בבית ואז לצאת, כיון שלא אכל כזית זה שינוי מקום ומברך שוב המוציא, אבל אם היתה דעתו לכתחילה לא לקבוע עצמו כלל בבית אלא ללכת החוצה, וגם בחוץ הוא לא קובע לעצמו מקום לאכילה, אלא אוכל תוך כדי הילוכו, הוא בכלל הולכי דרכים ויצא ידי חובתו ומברך ברכת המזון במקום שיסיים. אם הוא קובע לעצמו מקום בחוץ לאכילה, שוב הוא בבעיה של שינוי מקום וחזור ומברך המוציא. סוף דבר, יותר נכון ליטול בבית ולא לאכול בבית אלא בחוץ במקום שקובע עצמו לאכול שם יברך המוציא.

שינוי מקום מחדר לחדר באותו בית נהגו להקל שאין בו איסור.

מקורות:

שו"ע סי' קעח סעי' ד, ומשנה ברורה שם בס"ק כח וס"ק מב, וע"ע בצל החכמה ו,עג, אור לציון ח"ב פי"ב.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה על התשובה
    אך יש לי שאלה נוספת
    אם אני נוטלת ידיים בבית עם ברכה
    מברכת על הפת,ואוכלת מהפת פחות מכזית
    יוצאת לגמרי מהבית,אבל נכנסת שוב לבית מכניסה צדדית(סוג של יחידת דיור)
    ואוכלת שם את הפת
    (אני אוכלת פחות מכזית בבית
    כי אני חוששת לדבר מרגע הנטילה עד שאגיע לחדר הצדדי)
    מה הדין?
    תודה רבה מראש!

  2. זה דיברנו שזה לא טוב. אם יש לך ברז באותה יחידת דיור יש ליטול שם, ואם אין, יש ליטול בבית וללכת לשם מיד בלי לדבר ולברך המוציא ביחידה.