ברכה על לחמניות באן / הפרשת חלה

שאלה:

לחמנית באן היא לחמניה מאודה ואינה נאפת בתנור וברכתה מזונות, האם כשאוכלים שיעור קביעת סעודה (בצירוף המלוי בשר וכד') ברכתה משתנה להמוציא וצריך נט"י וברהמ"ז וכן האם צריך להפריש חלה מבצק שנעשה לצורך לחמניות באן או פטור מחלה כיון שזה נחשב מעשה קדרה?
בברכה

תשובה:

שלום וברכה

נראה שלחם זה ברכתו מזונות ואין בו קביעות סעודה.

חלה כדאי להפריש ללא ברכה, שהרי אפילו במבושל ממש ראוי להחמיר כשיטת רבינו תם בענין זה שמחייב הפרשה כיון שמדובר בבלילה עבה.

מקורות:

ראשית נראה שאפייה באדים דינה כבישול ולא כאפייה [ראה בענין זה עוד כאן]. מלבד זאת, ראה בשו”ע סי’ קסח סעי’ טז, שאפילו לחם שנאפה בתנור על שיפוד ולא כדרך אפיית פת ברכתו מזונות, ואין בה קביעות סעודה כמבואר במשנה ברורה שם, וכל שכן במקרה שלנו [אמנם יש חולקים בענין השיפוד אבל בנדון דידן נראה שאין מחלוקת כיון שזה שונה לגמרי מאפייה].