זריקת כסף לאשפה כקנס – בל תשחית

שאלה:

שלום!

אני רוצה לעשות גדרים (לצורך רוחני ולמסחר) ואני קונס עצמי באם אני לא מקיים אז אשליך $100 לטמיון עולם

האם אסור משום בל תשחית?

תודה רבה!!

תשובה:

שלום וברכה

מסתבר שזריקת כסף לאיבוד או השחתתו יש בה בודאי לאיסור בל תשחית שהרי באותה מידה את היכול לקנוס את עצמך לתת סכום זה לצדקה. אמנם אם הנתינה לצדקה לא תשכנע אותך, כיון שאדרבה יש כאן יעוד, הרי שזה נכנס לנושא של משבר כלים בחמתו לשכך כעסו, שהשו"ע הרב בהל' בל תשחית אוסר, ומפרש את דברי הגמרא בענין זה לגבי כלים שבורים, ואילו הקיצור שו"ע בסי' קצ מתיר. עכ"פ מה שלא תגדור את עצמך תעשה תמיד רק בלי נדר!

שבת שלום.

קיצור שולחן ערוך סימן קצ

כשם שצריך להאדם ליזהר בגופו שלא לאבדו ושלא לקלקלו ושלא להזיקו, כמו שנאמר השמר לך ושמור נפשך מאד, כך צריך ליזהר בממונו שלא לאבדו ושלא לקלקלו ושלא להזיקו, וכל המשבר כלי או קורע בגד או מאבד מאכל או משקה או ממאסם או זורק מעות לאיבוד, וכן המקלקל שאר כל דבר שהיה ראוי שיהנו בו בני אדם, עובר בלא תעשה שנאמר לא תשחית את עצה וגו'.