בל תשחית בהתנהלות מטבח ציבורי

שאלה:

שלום וברכה. משגיח כשרות צריך לבדוק ביצים. האם מותר לבדוק לדוגמה 5 ביצים ביחד, כך שאם ימצא דם באחת מהן יזרקו כל ה5 ביצים. הוא עושה כן כדי לחסוך זמן ובעל המסעדה לא נגד. האם יש בזה בעיה משום בל תשחית? הלא אם יבדוק אחת אחת וימצא דם יזרוק רק אחת. תודה

תשובה:

שלום וברכה

אין כאן ענין של בל תשחית, כיון שהדם לא מצוי כל כך, ועובדה היא שכלכלית שווה להם לבדוק את כל החמש בכלי אחד באופן קבוע למרות הסיכון שיצטרכו לזרוק. בכל הנוגע לבל תשחית חשוב להבין, שאין חיוב לטרוח מעבר למה שמשתלם כלכלית [אינני מדבר על פעולות בזיון, אלא לגבי חיוב השמירה על האוכל]. למשל, ידועה הוראת הגרי"ש אלישיב, שכאשר עושים שמחה, ונשאר אוכל, אורז תפוחי אדמה שלא שווה לשמור, אין לבעל האולם היכן לשמור ולמי לתת, הוא לא חייב לנסוע לאירגון חסד ולהביא להם, לארוז ולשנע וכו', כי הטירחה מטרידה אותו הרבה יותר מעלותו של האורז, ומותר לזרוק [יש היום אירגוני חסד שאוספים מאולמות ומביאים לעניים וזה מצויין, אבל כשאין, בעל האולם לא צריך לטרוח בכך] כך גם כאן, מטבח ציבורי שצריך להתנהל יעיל, לא יכול לסרבל את העבודה כדי שלא יבוא חשש שמשהו יתקלקל, זה לא שווה את הטורח ולא מוגדר כהשחתה. לנהוג בזיון באוכל כמו לזרוק לחם או להספיזנוזל בלחם וכל דבר דומה, זה אסור גם כשהז כביכול משתלם כלכלית.

שבת שלום.