האכלת תוכים במאכל הראוי למאכל אדם

שאלה:

בס"ד

שלום לכבוד הרבנים.

יש לי תוכים בבית והם מאוד אוהבים לאכול אוכל של בני אדם, כמעט הכל. האם זה בסדר מבחינה הלכתית להביא להם לאכול לחם? הם עלולים להפיל לחם לריצפה, או שהוא יתערבב באוכל של ציפורים או ליכלוך וכו'. ובכלל האם זה בסדר להאכיל אותם בכל אוכל שהוא לא אוכל של ציפורים כמו: אגוזים, פיסטוק וכו'?

אשמח לעזרתכם.

תשובה:

מאכל אדם אין לתת לבעלי חיים משום בל תשחית. אבל לחם שכבר ישן קצת ובני אדם לא מעונינים בו וכדומה, זה אפשר לתת להם. אם יש צורך מיוחד יש להקל.

מקורות:

בגמרא במסכת תענית דף כ אמר רב הונא שאסור ליתן מאכל אדם לבהמה. אולם באליה רבה סי' קעא מסופק אם הלכה כרב הונא בזה, והכרעת המחצית השקל שם, שבמקרה שאין לו מאכל אחר ליתן להם, יש להקל אולם, אם ניתן למצוא בנקל מאכל שאינו ראוי לאדם, או שיירי מאכלים שמאוסם על בני אדם, אין להקל ולתת להם מאכלים טובים וראויים.

בשו"ת כתב סופר או"ח סי' לג חולק, וסובר שאמנם אסור לתת מאכלים כאלו לבעלי חיים שאינם תחת אחריותו, אולם, אדם שיש לו בעלי חיים שלו רשאי לתת להם לאכול כל מה שירצה ואין בכך משום בל תשחית. אלא שלכתחילה יש להחמיר כדעה הראשונה.