חיוב נזק לרכב ע"י השארת ברגים ומסמרים בחניון אחרי פירוק הסוכות

שאלה:

בד"כ הדיירים בבניין מקימים את הסוכות שלהם בחניון של הבניין ובעלי הרכב מחנים את רכביהם מחוץ לשטח החניון ולאחר חג הסוכות הדיירים מפרקים את סוכותיהם ובעלי הרכב חוזרים להחנות את רכביהם בחניון, אלא שלא תמיד נזהרים בעלי הסוכות להקפיד ומשאירים בשטח ברגים ומסמרים שגורמים לניקוב הגלגלים של בעלי הרכב, על מי חובת הבדיקה שאין בשטח ברגים, על הנהגים או על בעלי הסוכות? והאם ניתן לתבוע תביעת תשלום מבעלי הסוכות?
בברכה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

השכנים שמניחים את הברגים ומסמרם בחנייה עליהם מוטל לבדוק שלא נשאר שום דבר שמזיק את העוברים ושבים, מאחר והם בעלי הנזק הם נחשבים מזיקים, ואסור להזיק.

שכנים שהשאירו מסמרים וגרמו נזק לצמיגים של רכבים פטורים מתשלום. מאחר והברגים דינם כבור המזיק, ובור פטור על הכלים, שנאמר ונפל שם שור או חמור, ודרשו חז"ל שור ולא אדם חמור ולא כלים. נחלקו האחרונים בבור שהזיק כלים האם חייב בידי שמים. לדעת הברכת שמואל חייב בדיני שמים. והחזו"א סובר שפטור גם בדיני שמים. ולכן אין לחייב את המזיק גם מדיני שמים. אך חשוב להדגיש גם במקרים שפטור המזיק אבל אסור להזיק, ולכן אסור להשאיר דברים שעלולים להזיק את צמיגי הרכבים.

בהצלחה.