חוזה על פי ההלכה

שאלה:

שלום רב ברצוני לדעת האם חוזה צריך שיהיה לו תוקף משפטי או מספיק שמבחינת ההלכה הוא טוב גם אם בית המשפט יש לו פרשנות אחרת או כל סיבה אחרת שבגינה מבחינה משפטית ההסכם או סעיף מסוים לא טוב

תשובה:

שלו וברכה,

חוזה שלפי הלכה יש לו תוקף הרי החוזה מחייב גם אם אין תוקף משפטי לחוזה, מאחר והחוזה מחייב אין סיבה לבטלו בגלל הנוהל של בית משפט. אולם ידוע דעתו של מרן הגרי"ש אלישיב שהחמיר במכירת חמץ שיהיה לחוזה גם תוקף משפטי. משום שלדעתו אם בעל החמץ שעורך מכירה ולא מציית להלכה ועורך את המכירה רק לצורכי פרנסה, אין תוקף למכירה. ולכן החמיר שלמכירה תהיה תוקף משפטי. גם לדברי הגרי"ש זצ"ל אם המוכר שומר תו"מ מסתבר שאין צורך שהמכירה תהיה תקיפה בבית משפט כיון שהמכירה תקיפה לפי הלכה.

בהצלחה.