שומע 'ה' אלוקיכם אמת' מהחזן כשנמצא בברכות שלאחר ק"ש

שאלה:

מבואר שאדם צריך לשמוע את החזן מסיים את המילים ה' אלוקיכם אמת כדי להשלים לרמ"ח תיבות בקריאת שמע. האם מי שנמצא בברכת אמת ויציב ושומע ה' אלוקים גם משלים לרמ"ח תיבות או שבמקרה זה יהיה צריך לומר א-ל מלך נאמן להשלים לרמ"ח תיבות

תשובה:

שלום וברכה,

לא יועיל לו מפני שהוא כבר לא עומד בתוך קריאת שמע אלא בברכות שלאחר ק"ש.

מקורות:

בשערי תשובה סימן ס"א ס"ק ב' כתב בשם סדר היום שאם עומד באמצע ק"ש כשהחזן אומר ה' אליקכם אמת, ישתוק וישמע את החזן. אולם בספר אשי ישראל עמ' רא הביא מהגר"ח קניבסקי שהשערי תשובה לא התיר אלא באמצע ק"ש אבל לא אם עומד בברכות ק"ש. ובאמת כך היא לשון השערי תשובה שכתב "ויועיל לו כיון שהוא עומד בתוך קריאת שמע", ומשמע שאם עומד בברכת ק"ש לא יועיל לו.