זמני קריאת שמע בזמנינו שקמים מאוחר

שאלה:

זמני קרית שמע נלמדים מהפסוק "בשכבך ובקומך"- בזמן שבני אדם שוכבים ובזמן שבני דם קמים..
מציאות השכיבה והקימה השתנו ואם כן מדוע זמני קרית שמע לא משתנים? תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

בס' ישראל והזמנים חלק א סי' ז דן בשאלתך, אולם למעשה התקבל כדבר פשוט שההלכה שנקבעה על ידי חז"ל אינה בטלה. ובטעם הדבר, ניתן להסביר ענין זה על פי דבריו הידועים של החזון איש (יו"ד סי' ה אות ג) לגבי דיני טריפות, שאף שהקב"ה ברא רפואות לטריפות, ומהם שנתגלו במשך הזמן, אנו אין לנו אלא קביעת חז"ל בענינים אלו, משום שאדרבה, בכוונה תחילה העלים מעיניהם את הרופואות הללו בזמן קביעת התורה לדורות בחתימת התלמוד, כדי שכך יקבע כתורה, והמציאות המשתנה בענינים אלו לא תשנה את הדין, כיון שכך היתה כוונתו לכתחילה.