בין אדם לחברו – הזמנת דודים פוגעניים לשבת

שאלה:

שלום הרב.
יש לנו במשפחה דודים שהם מחרחרי ריב. כל שיחה וישיבה איתם תמיד מתוחה, תמיד עם עקיצות ותמיד מחלוקות. השאלה שלי האם מצווה עליי לארח אותם בחגים ובשבתות ובכלל שיגיעו לביתי ולספוג את כל מהלומת הנפש שכרוכה בזה? מה הגבול של משיב רעה תחת טובה? מה הגבול של שומעים חרפתם ואינם משיבים?

תשובה:

ככלל, אם הם אנשים מסודרים בחיים שאין בזה מצות צדקה, אין חיוב להזמין אותם לשבת, הם לא הורים או אחים וכדומה, דודים יש להם את המשפחה הגרעינית שלהם. אם יש סיבה מיוחדת להזמין, אנשים גלמודים או שיפגעו מאוד אם לא תזמינו, זה כבר משהו אחר, כדאי להתייעץ פרטני עם רב שמכיר אותך לגבי התדירות מתי ואיך וכיצד להגיב כשהדבר קורה. ככל שאתה תהיה מתוך תעצומות יותר כך התופעה תפחת, אבל כאמור זה צריך ייעוץ יותר פרטני ומקיף מרב שמכיר אותך.

בהצלחה רבה.