הודיע לגננת שצריכה להיכנס לבידוד וגרם לה נזק ממוני

שאלה:

מנהלת גן התקשרה לאישתי והודיעה לה שאחת העובדות שלה – מפעילה חוגים בגנים/מעונות. צריכה להיכנס לבידוד, כיון באחד הגנים בהם עבדה, הייתה גננת שהינה חולת קורונה, המפעילה נכנסה לבידוד והפסידה יום עבודה גדול ורווחי (עבורה ועבור אישתי בעלת העסק) למחרת המנהלת של המעון התנצלה שבדיוק ביום שהמפעילה הייתה זה היה יום חופשי של אותה חולת קורונה ולכן המפעילה בעצם לא צריכה בידוד, האם המנהלת שגרמה נזק (בלא יודעין, ובלא כוונה רעה חלילה) צריכה לשלם את ההפסדים? (אדם מועד לעולם, ולכאורה הייתה צריכה לברר היטב לפני שמודיעה כזו הודעה)
*ועוד הספקתי תאורתית על הצד שפטורה, מה יהיה הדין באם עשתה זאת במזיד?

תשובה:

שלום וברכה,

אם הביטול היה שלא יכלה לעבוד במקומות אחרים, דין המנהלת כמבטל כיסו של חברו שנחשב לגרמא ופטור בדיני אדם וחייב בדיני שמים – אם נעשה בפשיעה. ואם נעשה בשוגג פטור אף לצי"ש כדין גרמא בנזקין שפטור אם נעשה בשוגג.

מסתבר שטעות הנ"ל שבמקצת הבחנה היו עומדים על הטעות, שנחשב כפשיעה ולא כשוגג.

אם המפעילה הפסידה עבודה באותו גן של המנהלת, כיון שהיא שכורה לאותו גן וביטלה אותה המנהלת, חייבת המנהלת לשלם לה עבור הביטול, כדין שוכר פועל וביטלו אחר שהתחיל לעבוד שחייב הבעה"ב לשלם מלבד אם היה בעל הבית אנוס, ובמקרה הנ"ל לא מוגדר כאונס.

בהצלחה.

מקורות:

מבטל כיסו של חברו – ש"ך סימן רצב ס"ק טו. ודלא כדעת הרמ"א.

בעל הבית שביטל פועל אחרי שהתחיל במלאכה – שו"ע ריש סימן שלג.