לקצר ולעבור דרך חדר מדרגות

שאלה:

בשכונה בה אני גר יש מלא אנשים שמקצרים דרך הבנין שלי דרך המעלית הדרך גורם לנו נזק רב האם זה מותר

תשובה:

שלום וברכה,

אסור לבני רשות הרבים לקצר דרך בניינים. וכל שכן שאסור להשתמש במעלית של הבניין. ויש בדבר זה איסור גזל!.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע סימן קנד בסעיף א וב הובא מחלוקת ראשונים מתי יכול להרבות דיורים לחצר, ומתי יכול לעכב על בני החצר שלא יביא עוד דיירים לחצר וכלשון השו"ע: "לפי שמרבה עליהם את הדרך נעשה כמי שהיה לו שכן אחד ונעשו לו שכנים הרבה". וכל מחלוקתם שם זה לאדם שדר בחצר ורוצה להביא דיירים נוספים לתוך ביתו ומרבה את הדרך לשכנים. אבל מעבר של בני רשות הרבים שעוברים בחדר מדרגות, לכו"ע אסור מאחר ודרך העולם להקפיד שהבניין לא יהווה למעבר בני רשות הרבים.

פוסקי זמנינו נוקטים שחדר מדרגות של היום שלא עושים שם תשמישים, אין דינו כחצר של חז"ל אלא דינו כמבוי. ולכן מתירים פוסקי זמנינו להוסיף יח"ד לבית המשותף. אולם כל זה בדין הוספת דיירים לבניין. אבל מעבר של בני רשות הרבים שנגרם בכך רעש ולכלוך, ובפרט אם משתמשים במעלית שגורמים להוצאות לשכנים, ודאי שאסור ויש להתרות באותם שמקצרים שעוברים באיסור גזל.