חישוב עלות יסודות

שאלה:

שכן בנה. ואני רוצה לבנות מעליו שני קומות, האם עלי לשלם לו חצי מהעלות של היסודות/עמודים כדין שותפין או 'נהנה', או שעלי לשלם לו שני שליש כמו אם הקומה השניה היתה שייכת לאדם אחר ?
עוד שאלה, מתי משלמים לשכן שבונים מעליו, האם קודם הבניה, תוך כדי הבניה כמו הקבלן, או אחרי הבניה מתי שאתה מתחיל להשתמש בזה ?
תודה על האתר הנפלא הזה

תשובה:

שלום וברכה,

שכן שמרחיב על גבי הרחבה של השכן חייב לשלם לשכן הראשון שהרחיב על העמודים ועל היציקה של התקרה שמשמש רצפה לעליון. ואם השכן בונה שני קומות, הרי זה שימוש כפול, ועליו לשלם שני שליש מהוצאות היסודות והעמודים.

חובת התשלום חלה כאשר מגלה בדעתו שרוצה להרחיב מיד באותה שעה חל עליו דין נהנה וחייב לשלם לתחתון את הוצאותיו.

יש לחשב את התשלום התשלום לפי המחיר שהוציא השכן התחתון שבנה. ולכן אם התייקר ערך הבנייה לא משלם לפי המחיר של היוקר אלא לפי המחיר שהוציא הראשון.

בהצלחה.

מקורות:

במשנה במסכת ב"ב (דף ה ע"א) מבואר שאם סמך כותל מול הכותל של חברו אפילו לא נתן עליה תקרה חייב להשתתף עם השכן בכותל הראשון שבנה בין שניהם, כיון שגילה דעתו שרוצה להשתמש בהגבהה של הכותל שבנה השכן חייב לשלם. ולכן גם בשכן שמרחיב על השכן שתחתיו, מיד שמתחיל בבנייה הרי זה גילוי דעת שנהנה מההוצאה של השכן, וחייב השתתף איתו.