מחלוקת הראשונים אם באיסור דרבנן יש גם משום לא תסור

שאלה:

שלום כבוד הרבנים

ראיתי שהרמב"ם אומר שכאשר מקיימים מצוות דרבנן מקיימים מצווה מהתורה לשמוע בקול חכמים אבל ראיתי שהרמב"ן לא מסכים עם זה רציתי לדעת כמו מי ההלכה כמו הרמב"ם או כמו הרמב"ן?

תשובה:

שלום וברכה בסוג כזה של מחלוקת לא שייך לשאול כמו מי הלכה כיון שאין בזה נפקא מינה הלכה למעשה… זה נוגע רק לענין מתן שכר ועונש בשמים. למשל, הרמב"ן כבר הקשה על הרמב"ם, כיון שבכל אסיור דרבנן עוברים גם על לא תסור, אם כן מפני מה ספק דרבנן להקל, וכבר יישב על כך השב שמעתתא שער א פרק ג בשם זוהר הרקיע שלכתחילה כך תיקנו חכמים, וכדי להבדיל בין דיניהם לדין התורה, ואין זה מחמת הקולא שבדברי חכמים וכן על זה הדרך אין הבדל הלכה למעשה בין שתי השיטות ועל כל קושיא מפסיקת הלכה מסויימת יש תירוץ. וראה בזה עוד בישועות יעקב סי' תעג.