ברכת אתה חונן לאדם דעת

שאלה:

לכבוד כבוד הרב שליט"א

אנחנו מתפללים בכל יום "אתה חונן לאדם דעת ומלמד לאנוש בינה וחננו מאיתך חכמה בינה ודעת ברוך אתה ה’ חונן הדעת.

ראיתי במפרשים שחכמה- זה הכח להבין את הלימוד
ובינה- זה היכולת להבין דבר מתוך דבר
ודעת- זה החיבור ביניהם המסקנה הסופית ורוח הקודש.

ברצוני להבין – יוצא שאנו מבקשים מה’ יתברך, יכולות שכליות כשרונות של לימוד והבנה
אבל שאלתי היא – שאני רואה הרבה אנשים שכבר היכולות השכליות האלה קיימות אצלהם ואף במידה גדושה ולמרות זאת לא מצליחים להבין את הלימוד כדבעי וכל שכן לזכור אותו

היכולות השכליות האלה וודאי שקיימות אצלם שהרי בתחומים אחרים הם מפגינים ידע וכשרון וזיכרון רב בצורה מרשימה .

אז רואים שיכולות שכליות של הבנה וזכרון קיימות כבר אצלהם
אם כך מה אנחנו מבקשים בברכת אתה חונן זה כבר קיים ?

היכולות השכליות האלה כבר קיימות והראיה היא שרואים אותם במוחש בתחומים אחרים.
ואם זה קיים אז למה הם לא מצליחים בלימוד התורה הקדושה?

כמו כן בזכרוני הדל זכור לי שראיתי באחד הספרים שמרן החזון איש זצ"ל זיע"א אומר שאנשים חושבים שהחכמה נמצאת בשכל וזה לא נכון היא נמצאת בלב
אם כבודו יוכל להאיר את עינינו
בברכה ובתודה מראש
וחיזקו ואימצו על כל פועלכם הטוב שאתם מגלים ומפרסמים את כבוד מלכותו בעולם יהיה חלקנו מחלקיכם אמן

תשובה:

שלום וברכה

נכונים דבריך ששכל ובינה להבין ולהשכיל בדברי התורה הקדושה אינם תלויים רק ברמת האי קיו של האדם, שהרי התורה אומרת בעצמה שהאוכל מאכל אסורות מטמטם את לבו, ולא שמענו שמישהו נתקל בקושי לפתור משוואות מתמטיות סבוכות בגלל אכילת מאכלות אסורות. שכל ובינה לתורה ודאי צריך גם כישורים טבעיים, אבל גם קדושת הלב והמחשבה, וכמו שלמה המלך שהתפלל לקבל שכל ובינה לשפוט בין איש לרעהו בדרכי התורה ונחשב החכם מכל אדם.

לכן, שני הדברים אמת, מתפללים ליכולות שכליות ונפשיות, וגם רוחניות.

שנזכה לכל הטוב.