האם יש היתר לשאת אישה שניה?

שאלה:

שלום וברכה, אני נשוי כ-15 שנה, 5 ילדים מתוקים. לאחרונה אני מרגיש שיצר התאווה שלי חזק, ובימים האסורים הדבר מגיע עד כדי פגם הברית, ידוע לי שחרם דרבנו גרשום פג בסוף האלף החמישי, וידוע לי חומרת פגם הברית, אני מרגיש שאני מוכרח לאשה שניה כדי לפרוש מאיסור חמור זה, רוצה לשמוע את דעתכם בנושא, ואם אפשר לצרף מקורות. תודה. ה' ישלם לכם שכר פעולתכם למען שמו.

תשובה:

שלום רב,

תהיה חייב לפתור את הבעיה שלך באופן אחר. אין אפשרות לשאת אישה שניה, לא מצד החוק ולא מצד ההלכה.

אכן יש נידון באם תקנת רבינו גרשום תקיפה אף מעבר לאלף החמישי או לא. השו"ע באבה"ע סי' א' כתב שהתקנה תקיפה עד סוף האלף החמישי. והאשכנזים כידוע נוקטים שתקנה זו תקיפה גם היום. אולם גם לשעת השו"ע אין היתר היום לשאת אישה שניה. ראה שם בשו"ע סעי' יא: "טוב לעשות תקנה בחרמים ונידויים על מי שישא אשה על אשתו". וראה עוד בהלכות חליצה (סימן קסט אות מו) שם כתב הבית יוסף: "אע"ג דליכא חרם דרבינו גרשום, שלא גזר אלא עד סוף האלף החמישי, מכל מקום כל אדם משביעין אותו בעת נישואין, שלא ישא אשה על אשתו". וכך גם מובא בחיד"א בשו"ת חיים שאל ח"ב (סימן לח אות מח) שהמנהג פשוט בא"י שכותבים בכתובה בלשון הזה: "ונשבע שבועה חמורה על זה (שלא ישא אשה על אשתו) ועל שאר תנאים" ע"כ, וע"ע בספר נהר מצרים,  וכן העידו עוד גדולי הפוסקים שכן הוא המנהג להשביע כל חתן בעת נישואיו בשבועה חמורה, וכך למעשה נוהגים רוב הספרדים (לבי השבועה).