בת לאם יהודיה ואב גוי

שאלה:

שלום
רציתי לדעת אם במקרים מסויימים כן מתירים נישואים של בת לאם יהודיה ואב גוי להתחתן עם כהן, ואם כן מה הם המקרים? או שאין התרה בכלל בשום מקרה?

תשובה:

שלום רב,

בת לאב גוי זה מחלוקת בראשונים האם היא מותרת לכהן או לא. להלכה אנו פוסקים שאסור לה להתחתן עם כהן אולם אם נישאת לא תצא. דהיינו אם היא נישאה לכהן בשוגג שלי שידעה שהיא אסורה להינשא לכהן, לא אומרים להם שהם חייבים להתגרש. כך נפסק בשו"ע אבה"ע סי' ד' סעי' ה' ובבית שמואל שם. בפשטות כאשר ישנה הלכה שיש הבדל בין לכתחילה לבדיעבד הלכה זו היא מדברנן. שכן מדאורייתא אם זה אסור לא אמור להיות חילוק כזה. וראה בהרחבה בנידון זה בשו"ת שרידי אש סי' עא. אולם יש להוסיף, כי בפתחי תשובה שם ס"ק ג' שהביא בשם השער המלך שהקשה אם היא אסורה להינשא לכהן, מדוע אם נישאת לא תצא? כלומר, הוא הבין שהאיסור הוא מדאורייתא. ולכן ביאר שלא תצא שאנו לא כופין אותו להוציאה אולם אומרים להם שעליהם להתגרש. אך כאמור, דעת רוב הפוסקים שאם נישאו בשוגג לא תצא.