משקולת שנפלה ושברה פלאפון

שאלה:

שאלה בדיני ממונות לכבוד הרב שלום יש לי שאלה בדיניי ממונות. הייתי בחדר כושר. הרמתי משקולות הבנויות ממוט ושתי משקולות בצדדים. במטרה להעביר אותם מהמתקן תליה למתקן אימון במהלך העברה נפלה משקולת מהמוט. לא שמתי לב שאין בורג הבטחה שאמור למנוע מהמשקולת לצאת מהמוט. המשקולת התגלגלה ונפלה על מכשיר פלאפון של משהו. הפלאפון של אותו בחור היה על הריצפה. רציתי לדעת מה הדין האם אני חייב לשלם את עלות התיקון? מה עושים במצב כזה. תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

נפסק להלכה שאדם המזיק חייב אפילו אם הזיק בשוגג, אבל אם היה זה באונס גמור – פטור.

לכן אם  לא מצוי כלל שהמשקולת לא מחוברת, ולא היה מוטל עליך לבדוק את המוט, הרי זה נחשב לאונס ופטור. בנוסף, גם אם מצוי שהמשקולת לא מהודקת, אבל לא מצוי שמניחים פלאפון בחדר כושר על הרצפה, נחשב לאונס גמור ופטור. ולכן כדי להתחייב צריך שיש אנשים שמניחים פלאפון על הרצפה. וגם שיתכן שהמשקולת לא מהודקת למוט. אבל אם אין את שתי התנאים – פטור.

בהצלחה.

מקורות:

אדם המזיק בשוגג ובאונס – ראה שו"ע חו"מ סימן שעח.

אם לא מקובל להניח על הקרקע, נחשב לאונס כמבואר בשו"ע סימן תיב שאם הניח בדרך ונתקל בה אדם ושבר – פטור. ואם היה מקום שנהוג להניח חביות חייב הנתקל.