בל תשחית בהשלכת מזון שיש טורח לשומרו

שאלה:

כרגע מדובר ונשתמש בזה לשם ההמחשה בצנצנת של רסק תפוחים. היא עמוקה ופיה צר. בזמן שהיא מלאה ניתן להוציא בקלות אך כאשר היא 9/10 ריקה הכף כבר לא כ"כ מגיעה לתחתית ונלחמים על כל טיפה. ניתן אומנם לחתוך את הצנצנת (ככל שמדובר בפלסטיק ולא זכוכית) אך גם זה דורש מאמץ. להשליך? בל תשחית! מה החיוב מה מצד הדין מה ממידת חסידות ועל מה אין צורך להקפיד?

תשובה:

שלום וברכה

הכלל בענין בל תשחית, הוא שכל טורח שאינו שווה לאדם, אינו צריך לטרוח. בל תשחית זה כאשר אתה נוהג דרך השחתה, [שזורק ומבזה את המזון או משחית ומקלקל אותו וכל כדו'] אבל כאשר אתה נוהג בחשבון נכון, הטורח בהצלת המזון אינו שווה את המאמץ, אין כל איסור. בס' עץ השדה סי' י"א האריך בענין זה בשם הגרי"ש אלישיב ועוד לגבי אוכל שנשאר באולמות שמחה, שאין מה לעשות איתו, ולקחת הבית ולנסות לחלק לאנשים וכו', זה טורח עצום שלא שווה את הכסף, ולכן מותר להשליך [ומכל מקום יש לעשות זאת בדרך כבוד כמו שהביא בספר עץ השדה עמוד תלו שאין ראוי לזרוק לאשפה כמו שהם שיירי מזון חשובים שעדיין ראויים לאכילה אלא עדיף לעוטפם בפני עצמם וכך להשליכם, אבל פירורים קטנים או שיירי מזון מועטים שאינם חשובים וכגון הנשארים לאחר האכילה אינם בכלל זה ולא צריך לעוטפם, אך נראה שעדיין יש להשליך שלא בצורה מבוזה ומשחיתה כגון להשאירם בכלי], כמובן הכל לפי הענין כמה נשאר ואיזה סוג מאכל.. אינו דומה אורז לבשר יקר וכדומה, אבל זה העקרון.

שבת שלום