מכירת עופות בהוזלה – ריבית

שאלה:

מה הדין מכירת עופות במחיר הקרן [כנראה מסובסד] לאברכים כשהמחיר קבוע מראש, ותשלום מראש חובה. וא"א לשלם בצ'ק דחוי. ואין למוכר את עופות בשעת התשלום וההזמנות. תודה

תשובה:

שלום וברכה,

מכירה בהוזלה כאשר התשלום מראש בלבד, ואין אפשרות לשלם בצ'יק דחוי, ולמוכר אין את העופות שמוכר – דינו כפסיקה בהוזלה – ואסור משום איסור ריבית.

אם מסכים המוכר לקבל צ'יקים, מותר לקנות גם לאלו שמשלמים מזומן מראש.

במכירת עופות לקראת חגים שמוכרים בזול, אם רוצים דווקא מזומן, ולא רוצים להיכשל באיסור ריבית, יכולים להתנות שהמוכר הוא לא קונה ומוכר את העופות, אלא הוא שליח של הקהילה לקנות את העופות עבורם. ונמצא שהתשלום אינו שלו ולא יכול להשתמש ואין כאן הלוואה. ומאידך אם יאנסו המעות פטור המוכר על הכסף ועל העופות. ויש לכתוב בטפסי המכירה או בטפסי ההזמנה, שהאחראי על המכירה הינו שליח ולא מוכר.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע יו"ד סימן קעה

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. פסיקה בהוזלה – מוכר שמבקש מהלקוח שישלם לו מראש ועבור התשלום מראש מוזיל לו במחיר, ואין למוכר את החפץ הנמכר, אלא שאחר זמן יהיה לו, ונמצא שהמעות הינם הלוואה, כיון אין לו את החפץ הנמכר, ותמורת ההלוואה נותן לו במחיר זול את המכר, ונחשב כהלוואה בריבית.