ריבית וגנבת דעת בהלוואת כוס שמן

שאלה:

בערב שבת השכנים ביקשו כמות גדולה של שמן זית להדלקת נרות, הבאתי להם בכוס חד"פ ועירבתי בו שמן קנולה בערך 50% לא אמרתי שכך עשיתי.
האם זה נחשב רמאות? ובמידה והם ירצו להחזיק לי שמן זית טהור יהיה כאן ריבית?

תשובה:

שלום וברכה,

ודאי שהערבוב של שמן קנולה בשמן זית יש בדבר זה משום איסור גניבת דעת. וכאשר השכנים יפרעו כוס שמן זית יש בזה איסור גזל וריבית, גזל על כך שאתם מוציאים מהם יותר ממה שמגיע לכם, וריבית על כך אתה גובה יותר ממה שמגיע לך.

על הגניבת דעת אתה לא צריך להודיע לו אחרי שכבר נעשה, כדי שלא לצערו, ולכן כדאי שתודיע לו שאתה מוחל לו על הכוס שמן שלא יחזיר, ובכך תמנע איסור גזל וריבית.

בהצלחה.