לקח הלואה בריבית מהבנק ונתן להוצאות דירת חתנו – מי משלם ריבית?

שאלה:

בס"ד
אשמח לקבל תשובה במהירות האפשרית.
ב"ה זכיתי והורי וחמי קנו לי דירה בהיותי חתן.
הסכום שהובטח ע"י אבי שליט"א – 200,000 ₪ וכן חצי מדמי יועץ משכנתא וכו' ושולם בקניית הדירה.
הסכום שהובטח ע"י חמי – 250,000 ₪ ושולם בקניית הדירה.
כדי לקנות את הדירה היה חסר עדיין 70,000 ₪ להון עצמי
וכן 60,000 ₪ נוספים להוצאות הדירה וריהוטה.
גם היה בעיה של הוצאת משכנתא שהרי הייתי בחור.
סוכם בין ההורים שיוציאו משכנתא ששניהם יהיו ערבים משלמים, ואחרי החתונה יהיה גם סכום קטן שאני אשלם ובעתיד יעבור הכל על שמי בלבד.
וכן גם הציע חמי שהוא ילווה לנו את שאר ה- 70,000₪ החסרים בהלוואה. ועוד הלוואה נוספת של עוד 60,000 לשאר חלקי ההוצאות: עו"ד, יועץ משכנתא וכן גם את כל ריהוט הדירה. שנחזיר לו בעתיד ע"י חלק הכנסות השכירות,
הוכן עם אבי טיוטה שאני וחמי היינו צריכים לחתום עליו על כל ההלוואה הזו , דבר שמעולם לא נעשה.
כל הנ"ל כבר לפני 5 שנים.
לפני 3 שנים קבלתי את המפתחות לדירה והשכרנו את היחידה ב- 3000 ₪ לחודש, דברתי בזמנו עם חמי וסכמנו שכל ההכנסות מהשכירות ילכו אליו משום שעיקר המשכנתא יוצאת דרכו משום שהוא ערב משלם, ואת הפער שנשאר מעבר לתשלום המשכנתא יקח מאיתנו כהחזר על ההלוואות של 70000 ו60000 הנ"ל.
כך היה במשך שנה וחצי בערך.
לי היה כל הזמן לחץ לגמור עם הלוואה זו.
כשבאתי להביא עוד שיק משכירות שאלתי את חמי היכן אוחזת ההלוואה שהרי אני כל הזמן משלם.
הוא אמר לי את הסכום ואני שמעתי שזה עלה יותר ויותר, אני שאלתיו והוא ענה שזה הלוואה בריבית של 5% ! נדהמתי לשמוע על כך שהרי מעולם לא נאמר לי שזה הלוואה בריבית!!!
התחלתי לשאול מה אפשר לעשות והוא אמר שזה לא בעיה וזה משתלם לי ואני עדיין צעיר וקטן מכדי להבין שזה כדאי.
שאלתיו למה לא לקחת הלוואה מגמ"ח של הקהילה שלנו המיועד לקוני דירות שזה ללא ריבית והוא אמר שכדאי, אך בגמ"ח טענו שעבר מדי הרבה זמן מאז שנכנסנו לדירה וסורבתי לקבל הלוואה.
התקשרתי לאבי וספרתי לו והוא אמר שלא שם לב שבפתק כתוב שזה בריבית אח"כ אמר שזה סוכם רק שהוא שכח.
לי זה לא עשה טוב בכלל ומשום כך כל תקופה שאלתי את חמי איך אפשר לסלק את ההלוואות וכמה צריך לשלם כל חודש כדי שהריבית לא תגדל.
פרט נוסף. בשביל לשלם את ההלוואות הוא כל הזמן לקח עוד הלוואה וכו' מה שהקפיץ את הריבית כל הזמןהוא היה עונה לי רק שזה לטובתי וזה כדאי בשבילי וכשאגדל אבין…
ושלח לי את המכתב שעליו היינו צריכים לחתום וכן את לוח הסילוקין של ההלוואה.
וכמובן שאני כעסתי וכו'.
לפני חודש ביקש לי חמי שאני יוציא בשבילו הלוואה בסך 80,000 ₪ על שמי למשך חצי שנה והוא יחזיר לי.
הוצאתי לו והעברתי אליו את הסכום.
ואז התייעצתי והבנתי שלא היה לי אומץ להגיד לשווער שלי שזה אולי מסוכן בשבילי להוציא הלוואה על שמי ואפילו לא חתמנו, וכן לגבי ההלוואה הישנה אין לי אומץ להגיד לו שאני לא מוכן להלוואה בריבית ואני רוצה לגמור עם ההלוואה.
ואז התקשרתי אליו שהצלחתי להשיג הלוואה על סכום של 80000 בלי ריבית. ובזה אני רוצה לגמור לסלק את כל חובי על הקרן דהיינו 70000 ועוד 10000 שנשאר מתוך הסכום של 60000 .
כי 50000 מהקרן כבר הצלחתי להחזיר בעבר באמצעות הלוואה שלקחתי.
וכעת הנני לוקח על עצמי את ההלוואה החדשה שהוא לקח כעת דהיינו סכום של 80000
ואכן כך עשיתי סלקתי את קרן ההלוואה של 80000 שהוא לוקח כעת.
את הריבית אין ברצוני לשלם:
א. משום שלקחו הלוואה בריבית בלי ידיעתי.
ב. משום שלא עשו איתי היתר עיסקא.
ברצוני לדעת:
א. האם יכולים לחייב אותי לשלם ריבית שלא ידעתי מקיומו.
ב. האם זה לא בעיה של ריבית?
בתודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

אם חמיך או אביך לקחו הלוואה בריבית עבורך, אם ההלוואה על שמם ולא על שמך, אתה צריך לעשות היתר עסקה מול ההורים, ואם לא עשו היתר עסקה מול ההורים אסור לך לשלם את הריבית להורים, למרות שהם משלמים ריבית עבור ההלוואה, כיון שההיתר עסקה שיש להם זה רק להם ולא לך.

אם הם לקחו הלוואה עבורך, ואתה חתום כלווה על ההלוואה, אתה חייב לשלם את כל ההלוואה והריבית, למרות שלא ידעת, כיון שאתה הלווה ויש כאן הלוואה עם היתר עסקה – אתה מול המלווה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה ט"ז יו"ד סימן קע ס"ק ג, ומשם למדים שאם לקח הלוואה בהיתר עסקה עבור חברו, אסור לגבות מחברו את הריביות, אא"כ עשו השניים היתר עסקה ביניהם.