בקשת מחילה מאדם שנפטר

שאלה:

שלום כבוד הרב, נזכרתי במקרה שאירע לפני מספר שנים שעקב חוסר רגישות פגעתי במישהי ולימים היא נפטרה ממחלה קשה. כל האירוע התרחש לפני עלייתי ארצה. עד היום אני סוחבת תחושת אשמה וצורך לבקש סליחה ומחילה ממנה. מה עושים במקרה שאי אפשר להשיג מחילה ממשהו היות וכבר נםטר?
תודה רבה

תשובה:

שלום רב.

יש דרך לבקש מחילה מנפטר, על ידי שמביאים עשרה אנשים לקברו, ואומרים בפניהם חטאתי לפלוני ולה' אלוקי ישראל, והם אומרים מחול לך. העשרה אנשים אינם צריכים להיות מוכרים לך וכאלו שתתביישי לספר את מה שהיה בפניהם, ובדבר שאין בו בושה לנפטר דרך בקשת המחילה היא על ידי סיפור הדברים, אבל אם יש בזה בושה לנפטר אין לספר רק לבקש מחילה. אינני יודע אם זה מעשי מבחינך מאחר שאני מבין שהיא קבורה במדינה זרה.

חשוב גם לעשות משהו לעילוי נשמתה, איזה חיזוק במצוות וכדומה, עילוי נשמתה ודאי יגרום לה נחת רוח שתכפר.

שנה טובה ובשורות טובות.

מקורות:

משנה ברורה סי’ תר”ו ס”ק ט”ו, ובקיצור שו”ע קלא,ה כתב שאם יש חשש שיהיה בזיון למת אין צריך לפרט חטאו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מפי אחד המעיינים:
    ההלכה הזאת, שצריך ללכת לקבר במעמד עשרה אנשים ולבקש מחילה, קשה מאוד לביצוע בפרט לנשים, בגלל הבושה הגדולה הכרוכה בדבר, כך שרוב האנשים ננעים ואינם מקיימים את ההלכה הזאת, ולמעשה נשארים ללא כפרה.

    לכן כדאי וחשוב מאוד להוסיף באתר מידע חשוב, שישנו ארגון "מחילה מנפטר"
    שעושה את סדר בקשת המחילה בשליחות מבקש המחילה.

    קישור לאתר הארגון:: http://www.mechila.com

    הארגון פועל בהנחיית גדולי הוראה, דיינים בבית דינו של הרב ניסים קרליץ זצ"ל

    תזכו למצוות.
    אתם באמת עושים דבר גדול מאוד.